O trăsătură caracteristică a secolului în care trăim este stresul fizic și psihic. Omul de astăzi parcă nu mai are liniște, liniște pentru a se vedea pe sine, pentru a-și trăi viața în strictul sens al trăirii. Este mereu implicat cu trup și suflet în viața din jurul lui, ne mai ajungând să aibă timp pentru el însuși, adună obiecte considerându-le bogății, uitând de adevăratele bogății ale vieții: trăirile.

În acest articol voi face referire, la una din cele mai plăcute moduri de a ne umple viața cu trăiri adevărate, la un mod inedit de a ne petrece timpul, în favoarea trupului și a sufletului.

Băile, atât de des folosite încă din antichitate, poate cele mai sofisticate la romanii și grecii antici, erau, după hrană, cel mai important element de a întări trupul, prin exerciții fizice, saună, băi în ape cu conținut de săruri și minerale, acolo unde geografia locului permitea acest lucru. În acele vremuri aceste băi erau unele dintre cele mai impozante clădiri, loc unde locuitorii celor mai multe orașe, fie aceștia de rang înalt, sau oameni obișnuiți, își petreceau timpul liber. Băile, un loc conceput astfel, încât oamenii să se destindă luând băi calde, făcând saună, cu camere special concepute pentru a face exerciții fizice, pentru a citi, a socializa și de ce nu, un loc unde aveau loc și multe întâlniri de afaceri.

Nici în zilele noastre nu stau lucrurile foarte diferit, băile,  mai ales acelea în care apa conține săruri sau alte elemente benefice, deci unde apa este fie sărată, fie termală, sunt un loc perfect pentru curățirea și întărirea trupului, și de ce nu pentru reechilibrarea sufletească.

Hidroterapia folosește apa ca mod de tratament, în două moduri: folosind proprietățile fizice ale apei cum ar fi temperatura și presiunea, și proprietățile din componența apei. Terapia prin băi sărate sunt o metodă excelentă de relaxare și, datorită proprietăților sale, pot fi un remediu minunat pentru o serie de afecțiuni.

Studiile arată că, minerale precum magneziul și potasiul, principalele componente găsite în sare, se absorb ușor în sânge, în timpul unei băi calde, facilitând eliminarea toxinelor și echilibrarea întregului corp. În plus, sarea ajută la curățarea impurităților pielii, lăsând în urmă o piele sănătoasă și strălucitoare, suplă și moale la atingere. Linia beneficiilor sării nu se opresc aici. S-a constatat, de exemplu că, magneziul din sare, leagă sarea pe piele facilitând regenerarea celulelor pielii, îmbunătățind impermeabilitatea acesteia.

Cunoaștem o serie de săruri benefice: de la sarea de mină, la sarea Epsom și până la sarea marină, provenită din diferite mări, un exemplu demn de amintit ar fi sarea din Marea Moartă, fiind una dintre cele mai benefice sări din lume. Dar să vedem care ar fi acele beneficii ale sării.

Întărește imunitatea

Sarea de mare, se obține printr-un procedeu foarte simplu, folosit din totdeauna, prin evaporarea apei de mare. Deși salinitatea apei de mare variază de la o mare la alta, proporțiile acesteia rămân constante și sunt compuse din ioni de sare: clorură de sodiu în proporție de 55.03%, sodiu în proporție de 30.59%, sulfat în proporție de 7.68%, magneziu          în proporție de 3.68%, calciu în proporție de 1.18%, potasiu în proporție de 1.11%, bicarbonat de sodiu în proporție de 0.41%, bromură în proporție de 0.19%, borat în proporție de 0.08%, stronțiu în proporție de 0,04% și alte elemente în proporție foarte mică. Prin luarea, în mod regulat, de băi sărate, ne expunem pielea, și prin aceasta tot organismul, la această multitudine de minerale, care se absorb foarte repede, și care contribuie la rezistența sistemului imunitar împotriva bolilor.

Boost de energie

Când corpul nostru este sărac în minerale, imediat apare lipsa de energie, semnele oboselii. Magneziul este în special responsabil pentru gestionarea stresului din corpul nostru, dar foarte mulți dintre noi avem un aport foarte scăzut în ceea ce privește magneziul. Având în vedere faptul că pielea este organul nostru cel mai mare, cel mai natural mod de a ne îmbunătăți aportul de magneziu este baia cu sare. Băile cu sare folosite pentru a mări aportul de magneziu în organism, în scopul combaterii oboselii și stresului se pot efectua și acasă, cu sarea potrivită. Astfel, recomandăm folosirea sării obținute din Marea Moartă în două feluri: baia fierbinte, care vă va scăpa de stres, va ameliora simptomele oboselii, și baia rece, care va revigora organismul dându-i un boost de energie. Băile cu apă sărată, fierbinte, se vor face seara înainte de culcare, în mod regulat, de câte trei ori pe săptămână, astfel: se vor dizolva cristalele de sare în apă fierbinte (temperatura se ajustează la capacitatea noastră de toleranță) apoi se va dizolva sarea, în jur de 50 de grame de sare (2-3 linguri) la un recipient de 10 litri. Apoi se vor scufunda picioarele în soluția salină timp de 10-15 minute, după care acestea se vor usca și se va aplica o cremă de picioare.

Alcalinizarea corpului

Excesul de aciditate din organism, rezultat al unei diete neechilibrate, poate duce la suprasolicitarea organelor vitale, care apoi va lua minerale din oase și țesuturi pentru a încerca reechilibrarea. Bicarbonatul de sodiu din sare este o substanță alcalină naturală, cu o reputație pentru eliminarea eficientă a toxinelor și pentru alcalinizarea organismului.

Băile sărate calde ameliorează leziunile musculare prin luarea greutății de articulații și mușchi. De asemenea va ajuta corpul în reabilitare după o intervenție chirurgicală.

Îmbunătățește sănătatea pielii tot prin intermediul mulțimii de minerale pe care sarea o conține.

Este un minunat adjuvant în ameliorarea durerii cronice având în vedere conținutul însemnat al acesteia în magneziu, care are beneficii asupra sistemului nervos. De asemenea, este foarte eficientă în tratarea durerilor lombare și pentru tratarea artritei reumatoide.

Cum am mai menționat, hidroterapia cu apă sărată, este atât un adjuvant pentru corp cât și un beneficiu pentru sănătatea noastră mentală, fapt pentru care recomandăm luarea unei băi sărate calde sau chiar planificarea unui sejur la o stațiune cu apă sărată ori de câte ori doriți să vă relaxați!

Categories: Necatalogat