Încă de la începutul începuturilor forțele opuse, negativul și pozitivul au fost prezente împreună, precum știm și din filosofia antică chinezească: jin și jang (lumina întunecată), concept filosofic prin care se confirmă prezența binelui și a răului, modul în care acestea sunt interconectate, și felul în care unul ia naștere din celălalt prin interrelaționare. Nu doresc desigur să țin o prelegere despre filosofia chinezească, doar să punctez, că acolo unde apare un bine apare și opusul acestuia. Așa se face, că atunci, când au început să apară primele lămpi de sare, ca o mană cerească pentru niște oameni dintr-o regiune nu foarte bogată a lumii, unii au văzut o oportunitate și au început să fabrice lămpi de sare false. Astfel s-a echilibrat situația, dar acum, pentru noi, rămâne întrebarea cum facem diferența între lămpile de sare false și cele autentice. Acest articol se oferă să prezinte câteva aspecte legate de identificarea autenticității acestor lămpi, căci pe când o lampă de sare falsă este doar o piesă de ornament, sau nici măcar, o lampă de sare autentică vine cu o serie de beneficii, altele decât cele legate de aspect.

Specificăm de la bun început că nu este ușor de identificat o lampă de sare autentică, deoarece au apărut pe piață o serie de falsuri, dintre care cele mai frecvente sunt lămpile de selenit, tot de culoare roz, și cele absolut oribile de plastic. Apoi sunt acele lămpi de sare normală, vopsite cu diferiți agenți chimici, dar care nu au nici pe departe efectele adevăratelor lămpi de sare de Himalaya. Încă de la lansarea afacerii noastre am știut de existența falsurilor pe piața internațională de aceea verificăm și răsverificăm, din principiu, atât furnizorii cât și produsele pe care le comercializăm. Mai ales că suntem conștienți că prin comercializarea lămpilor de sare de Himalaya autentice, ajutăm populația din regiunea Punjab, Pakistan. Este o regiune muntoasă, undeva la poalele Munților Himalaya unde, acum multe milioane de ani, în urma retragerii oceanelor, a rămas o mare cantitate de sare, acoperită de lavă peste decenii, dar care s-a păstrat intactă, ca un sigiliu, una dintre cele mai sănătoase sări din lume, sarea roz. Această sare se extrage încă din timpuri vechi, pe atunci folosindu-se în mare parte ca și conservant pentru carne și pește. Această sare minunată, este o binecuvântare dar, a fost și un blestem pentru oamenii din zonă, dat fiind faptul că s-au dat multe lupte pentru cucerirea și păstrarea acesteia. În zilele noastre, este aproape unica sursă de venit a localnicilor, care lucrează în galeriile subterane, o muncă foarte grea, pentru extragerea sării, pentru ca aceasta să fie vândută la prețuri de nimic unor firme care o ambalează și comercializează profitând de pe urma acesteia de un câștig se sute de ori mai mare.

Dar, să ne întoarcem la ale noastre, lampa de sare de Himalaya. Cum depistăm falsul?

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când verificăm autenticitatea:

1. Lampa de sare este ieftină și este făcută din cristal alb

Lampa de sare de Himalaya nu este considerată o lampă foarte scumpă, dar aceasta costă totuși între 60 și 160 de lei, depinde de mărimea și calitatea acesteia. Culoarea sării este un roz cald sau cu o tentă de portocaliu, dar culorile pot varia un pic. Trebuie să vă atragem atenția însă, că există și lămpi autentice din sare albă de Himalaya, dar acestea sunt foarte rare și foarte scumpe, mult mai scumpe decât cele roz, dat fiind raritatea acestora.

2. Lampa de sare este prea strălucitoare

O lampă autentică de sare de Himalaya are o culoare caldă și confortabilă, nu este prea strălucitoare. Nu emite prea multă lumină așa cum o face un bec cu incandescență. Lumina acesteia este și neuniformă deoarece structura sării în sine este neuniformă în mod natural.

3. Faptul că nu se sparge

Durabilitatea este o calitate, dar în cazul lămpilor de sare nu putem spune că acestea sunt foarte durabile. De fapt, ele sunt extrem de fragile și trebuie manipulate cu multă atenție. O cădere accidentală le-ar putea ciobi sau chiar sparge, fapt surprinzător având în vedere că acestea sunt niște cristale. Multe dintre aceste lămpi se poate ciobi în timpul transportului, dacă se întâmplă și nu este nimic serios, este un lucru bun având în vedere că astfel este mult mai probabil că este autentică.

4. Lampa nu transpiră

Cum am mai amintit în nenumăratele noastre articole, aceste lămpi sunt higroscopice, ceea ce însemnă că atrag moleculele de apă din atmosferă, deci transpiră, dar în combinație cu căldura lămpii ele se și usucă și eliberează acele molecule de apă înapoi în aer. Acest proces le face atât de speciale. Într-un mediu mai umed, acestea transpiră și mai tare. Dacă lampa nu transpiră deloc, mai ales în medii umede, este cu siguranță un candidat puternic pentru a fi un fals.

5. Politică de returnare este inexistentă

Deoarece lămpile reale de sare sunt fragile, comercianții ar trebui să aibă politici flexibile de returnare, în cazul în care produsul se deteriorează în timpul manipulării sau expedierii.

6. Este mare, dar cu greutate redusă

Sarea este un mineral greu. Lampa de sare ar trebui să fie destul de  grea. Dacă observați că o puteți ridica și manipula cu ușurință, atunci există o șanse ca aceasta să fie o imitație.

7. Ambalaje sărăcăcioase

Escrocii de obicei, doresc doar să facă un ban rapid, deci, oferă ambalaje foarte sărăcăcioase, sau nici un ambalaj.

8. Baza este slab asamblată

Bazele lămpii de sare sunt de obicei atașate de lampă prin șuruburi în partea de jos. Aruncați o privire la baza lămpii si verificați modul acesteia de asamblare. În cazul în care baza nu este aliniată cu lampa, sau șuruburile nu sunt complet încorporate, acestea iarăși dau dovadă de proastă calitate și lipsă de autenticitate. Sperăm că articolul vă va ajuta în alegerea voastră a unei lămpi autentice și chiar dacă nu, pe site-ul nostru găsiți cele mai variate sortimente de lămpi de sare, autentice.

Categories: Necatalogat