Ce este terapia cu sare?

Cum a luat naștere terapia cu sare?

Beneficiile terapiei cu sare

Cine nu ar trebui să încerce terapia cu sare?

Metode de aplicare a terapiei cu sare la domiciliu

Terapia cu sare se bucură de o atenție din ce în ce mai mare în ultima vreme și cu bună dreptate. Se spune că, petrecând timp într-o salină are beneficii atât pentru piele cât și pentru căile respiratorii și poate ajuta și la ameliorarea simptomelor cauzate de stres.

Doar faptul în sine, că, auzim de beneficiile pentru trup și suflet a unei astfel de terapii, ne face să tragem un pic cu ochiul, spre a afla în ce constă o astfel de sesiune, mai ales că, în ziua de astăzi, cu atâtea boli ale căilor respiratorii, și atâta stres, toți avem nevoie de aceste terapii revigorante. Încă puți nedumeriți, ne întrebăm, oare ce beneficii concrete are o astfel de sesiune într-o salină, dacă sunt și efecte secundare sau chiar funcționează. Iată ce am aflat noi după consultarea unor experți în domeniu.

Ca să o luăm de la capăt: ce este terapia cu sare?

Într-un limbaj mai academic, haloterapia, este terapia prin care, se inhalează aerosoli salini, condiționată de prezența noastră într-o salină sau prin intermediul unor aparate de ultimă generație, prin halocamere, sau chiar cu ajutorul unor dispozitive de inhalare. Halogeneratorul descompune clorura de sodiu în particule microscopice pe care, în timpul unei sesiuni, le inhalăm prin respirație și prin piele. Particulele minuscule inhalate intră în plămâni unde se depun pe bronhii, acționând ca bronhodilatatori, ușurându-ne respirația și îmbunătățind funcția pulmonară.

Cum a luat naștere terapia cu sare?

Utilizarea terapeutică a sării prin accesarea salinelor, se zice că, își are originile într-o salină din Wieliczka, Polonia, cam în jurul anului 1843.

Acum, această salină este declarată monument istoric, și se situează la cca 300 de metri sub pământ. Se spune că, datorită faptului că minerii din minele de sare din Europa de Est păreau să prospere în ceea ce privea sănătatea lor, și așa s-a descoperit de fapt beneficiul petrecerii un timp în minele de sare. Dar, există o seamă de terapii cu sare în întreaga lume. Diferitele culturi au folosit-o în diferite moduri, chiar dinaintea apariției medicinii moderne. Manuscrisele din Egiptul antic deja menționau o formă de terapie cu sare, și chiar și Hipocrate scria despre beneficiile terapiei cu sare.

În zilele noastre, peșterile de sare sunt transformate în adevărate spa-uri saline cunoscând beneficiile sării: este un decongestionant natural cu proprietăți de purificare, despre care suntem convinși că ajută în afecțiunile respiratorii, inclusiv în cazul răcelilor.

În peștera sărată de la Montauk din Statele Unite, de exemplu, te poți relaxa într-un mediu lipsit de gravitate ascultând muzică relaxantă timp de 45 de minute în mijlocul a 13 tone de sare de Himalaya.

Desigur, cu trecerea timpului apar noi și noi metode de terapie cu sare, cum ar fi lămpile cu sare de Himalaya, inhalatoare cu sare, sau halocamerele.

Beneficiile terapiei cu sare

Medicina alopată susține că, nu sunt destule dovezi pentru a putea afirma că beneficiile terapiei cu sare există cu adevărat, însă, nici nu pot infirma acest lucru, aceasta susține că, practic, faptul că  se elimină simptomele stresului, pacientul relaxat, simte o ameliorare a simptomelor bolii.

Unii experți în haloterapie spun însă că, prin respirația profundă stimulăm nervul vag, ce determină o relaxare deplină a întregului organism. Mai mult, se spune că, nervul vag, este cheia sănătății noastre, fiind un nerv care se întinde pe toată lungimea corpului nostru, iar prin stimularea acestuia vom beneficia de o serie de efecte benefice, în tot organismul, de la o siluetă perfectă și până la prelungirea duratei de viață. Mulți cercetători susțin că este autostimulentul organismului. Totodată, respirația profundă stimulează și activitatea undelor Alpha ale creierului, care este asociată cu calmul și vigilența. Pe lângă toate acestea, frecvențele Alpha influențează pozitiv imaginația, vizualizarea, memoria, învățarea și concentrarea.

Totodată ar fi important ca lumea să înțeleagă că, terapia cu sare este o terapie complementară, pe lângă alte tratamente, deci nu poate înlocui tratamentele alopate, le poate doar completa pe acestea.

Alte beneficii ale aceste terapii sunt: stimularea imunității, eliminarea toxicității sistemului respirator, precum și îmbunătățirea funcției și aspectului pielii. Toate aceste beneficii necesită prezența mediului salin sau a halogenului. Scopul halogeneratorului este de a imita o salină sau o peșteră de sare prin inspirarea unor micro particule de sare (gemă) care vor pătrunde adânc în plămâni.

Cine nu ar trebui să încerce terapia cu sare

Terapia cu sare nu este recomandată persoanelor cu boli contagioase, răni deschise, hipertensiune arterială severă, boală renală cronică, cei care suferă de febră, tulburări psihice sau tuberculoză activă. De asemenea, nu este recomandat pentru persoanele care suferă de cancer pulmonar în stadiu avansat sau boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Ca și în cazul oricărei forme de terapie sau tratament, este esențial să consultați medicul dumneavoastră curant, mai ales dacă aveți și alte afecțiuni de sănătate.

Metode de aplicare a terapiei cu sare la domiciliu

Dacă doriți să încercați terapia cu sare la domiciliu, iată trei metode pe care le puteți încerca:

Lămpi de sare Himalaya

Aceste lămpi sunt o opțiune accesibilă fiind relativ ieftine. Lămpile produc ioni negativi atunci când se încălzesc, astfel veți beneficia ce acei aerosoli relaxanți și benefici în ceea ce privește căile respiratorii.

Salinizatoare

Și salinizatorul de aer eliberează particule mici de sare, în aer, pentru a imita mediul unei peșteri de sare. Are efect asemănător cu lampa de sare, dar mult mai ineficient. Recomandat este însă folosirea sării geme în salinizator.

Cabine de sare Construirea unei cabine de sare la domiciliu care să fie utilizată ca halogenerator este cea mai bună modalitate de a obține beneficiile oferite de o peșteră publică de sare, sau o salină. Cabinele trebuie să fie etanșe și să aibă sistemele de ventilație, precum și un sistem de control al nivelului de umiditate și sisteme de purificare pentru a asigura eficacitatea și siguranța acestora.

Categories: Necatalogat