Încă putem rămâne surprinși de anumite lucruri! În articolul de față vă vom relata despre beneficiile sării de Himalaya. Toți am văzut în magazine, și auzim de peste tot despre acea faimoasă sare roz, folosită în nenumeroase feluri: ca exfoliante, sări de baie, lămpi, etc. Astăzi voi încerca să aduc câteva argumente pro, desigur susținute științific, pentru care această sare a devenit atât de populară pe întregul glob.

Ce este sarea de Himalaya?

Este de fapt o rocă, originară din regiunea Punjab, Pakistan, exploatată la poalele Munții Himalaya, conține o serie de minerale, care îi conferă și acea culoare rozalie. Studiile arată că, acesta ar fi una dintre cele mai pure sări existente.

Dar oare nu este sarea contraindicată?! vă puteți întreba…

Răspunsul este simplu: NU!

Cea mai mare parte a sării pe care o consumăm, provine din alimente procesate, nu din sarea gemă.

Atunci când se analizează beneficiile sării de Himalaya, primul lucru la care ne gândim sunt proprietățile nutriționale ale sării în general.

Convingerea generală este că sarea este contraindicată, ceea ce este și justificată parțial. Bolile de inimă, hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol toate sunt boli la care sarea este contraindicată, mai mult aceasta chiar contribuie la apariția sau agravarea acestor boli. Dar, și aici intervine partea cu adevărul parțial: marea parte a acestei sări provine din mâncăruri procesate sau semiprocesate și nu din sarea pură. Deci dacă ar fi să tragem o concluzie, practic ar trebui mai întâi să renunțăm la mâncarea procesată și să o înlocuim cu mâncarea proaspătă, sărată cu sare gemă. Sarea gemă este acea sare obținută direct din rocă, doar mărunțită, nerafinată sau îmbunătățită cu iod. Cercetătorii americani, recomandă, un consum de sare de 1500 mg pe zi, dar studiile lor arată că aceștia consumă aproximativ 3000 de mg pe zi. Iată și câteva exemple din care reiese câtă sare luăm cu mâncarea procesată. Astfel:

  • un hot dog: 700 de mg
  • Cheeseburger: 1200 de mg
  • Lasagna preparată (cumpărată de la supermarket): 1200 de mg

Acestea sunt doar câteva exemple de cât de proaste sunt obiceiurile noastre privind mâncarea, și nu numai, aceasta este o temă mai largă, dar pe scurt atâta valoare ne acordăm noi înșine! Pe de altă parte, sarea gemă are o serie de beneficii, care ar putea chiar să ne îmbunătățească starea de sănătate prin mineralele pe care le conține.

În continuare câteva beneficii ale sării pure:

Beneficii nutriționale:

Timp de secole, oamenii care trăiesc în “zonele albastre”  se bazează pe o dietă mediteraneană care folosește cu precădere sarea de mare pură, ceea ce, spun studiile, duce la longevitate. Sarea roz ajută și la detoxifierea organismului, datorită mineralelor din conținutul acesteia. Aceasta, se spune, că ar conține circa 80 de minerale și elemente oligominerale, inclusiv calciu, potasiu și fier.

Conține mai puțin sodiu decât sarea de masă procesată, fapt pentru care, ne simțim mai ușori după consum pentru că organismul are nevoie de mai puțină apă pentru a curăța excesul de sodiu și sarea roz, scade tensiunea arterială.

Sarea de Himalaya este bogată în iod, în mod natural. Iodul natural este foarte eficient în a ajuta organismul să creeze un echilibru electrolitic, ajutând intestinele să absoarbă nutrienții, poate ajuta la hidratare.

Vă vând un pont bun: încercați să beți după antrenament un pahar cu puțină sare roz și niște lămâie. Ce se va întâmpla?

Corpul uman este constituit în procent de aproximativ 65 % din apă, dacă bem, în fiecare zi, aportul necesar de apă, ne simțim corpul în regulă, dacă ne lipsește apa din organism sau chiar scade sub limita inferioară, ne vom simți foarte obosiți. Cum ne va ajuta sarea și lămâia? În același fel în care ne ajută și celelalte băuturi pe care le bem la sală. Mai precis, în timpul unui antrenament transpirăm și prin acest proces pierdem o serie de minerale din corp. Un pic de sare și lămâie ne va ajuta să înlocuim această pierdere de minerale.

Îmbunătățește digestia

Conținutul bogat de minerale din sarea de Himalaya ajută la echilibrarea nivelului pH-ului din organism. Când pH nostru este echilibrat, corpul nostru dispune de o imunitate mai bună și suntem capabili să procesăm și să digerăm mai bine alimentele.

O rețetă pentru un somn minunat: ai tendința să te trezești la 3.00 noaptea? Există un motiv pentru care oamenii se trezesc în mod regulat noaptea și se luptă cu somnul. Ați ghicit! Are legătură cu aportul de sare. Între 2.00 și 4.00 noaptea, apar niște reacții biochimice, care din cauza unui nivel ridicat de hormoni de stres, provoacă tulburări de somn. Studiile arată că, dietele cu conținut scăzut de sodiu determină scăderea volumului de sânge în sistemul nervos, care, la rândul său, activează adrenalina și somnul a și zburat!

Pentru un somn minunat, amestecați niște miere crudă cu un vârf de sare de Himalaya și mâncați-o sau amestecați-o într-o ceașcă de ceai.

Beneficii terapeutice:

Sarea de Himalaya, în combinație cu uleiul de cocos este un minunat exfoliator pentru pielea uscată din timpul iernii. Iar lămpile cu sare roz ne purifică aerul din cameră. Sarea este în mod natural higroscopică, ceea ce înseamnă că atrage apa. Lumina de la lampa de sare face ca apa absorbită de aceasta să se evapore rapid. Deci, deși există puține studii privind lămpile de sare, este logic că acestea ajută la reducerea mucegaiului și a alergiilor, îmbunătățind bunăstarea generală.

Categories: Necatalogat