Când intrăm într-un magazin naturist sau în orice alt magazin în care se vinde și sare, stăm nedumeriți în fața raftului cu oferta de tipuri de sare, fiindcă nu știm, care este acea sare, care este cea mai sănătoasă nouă. Practic oferta se împarte în două mari categorii: sare iodată și neiodată, apoi, în funcție de proveniența acesteia, în mai multe subcategorii. Prezentul articol încearcă să vă dumerească în privința alegerii sării perfecte.

În principiu, ambele timpuri de sare sunt esențiale organismului uman prin beneficiile sale nutriționale pe care acestea le oferă.

Iodul are un rol esențial în ceea ce privește atât dezvoltarea noastră fizică cât și cea mintală. 60% din iodul existent în corpul nostru este stocat în glanda tiroidă, care secretă hormoni tiroidieni, care la rândul lor controlează metabolismul corpului.  Lipsa de iod însă, conduce la afecțiuni grave atât în rândul copiilor cât și la adulți.

În ceea ce privește sănătatea noastră, întrebarea ar trebui să fie alta decât: sare cu iod sau fără iod! Diferența constă de fapt în sursa de proveniență a sării. Astfel, cunoaștem sarea de masă, care, în zilele noastre, este produsă chimic și sarea provenită din surse naturale: saline sau mări.

Cum spuneam, sarea de masă este o substanță produsă chimic și conține de la 97% până la 99% clorură de sodiu, restul sunt aditivi, printre care și iodatul de potasiu.

Sarea naturală, se găsește într-o multitudine de forme și surse, precum minele de sare și apa de mare. Și aceasta conține, în cea mai mare parte, clorură de sodiu, dar și magneziu, calciu, potasiu, fier și zinc, în proporții diferite.

Dar ce este sarea iodată?

Sarea iodată este practic sarea la care se adaugă iodatul de potasiu. Iodul este o substanță, găsită, în urme, și în unele alimente cum ar fi ouăle, legumele, și fructele de mare. Acest element, atât de important pentru organism, nu se poate produce în mod natural, de aceea, trebuie să îl procurăm din alimente. Dat fiind faptul că iodul se găsește în cantități minime în alte alimente, în multe țări, se adaugă la sarea de masă, pentru a preveni deficitul de iod. 

Dacă ne întoarcem puțin în istorie, în anul 1811, atunci când a fost descoperit iodul, de către distinsul Bernard Courtois, găsim că acesta a descoperit această substanță accidental, în timp ce se chinuia să producă praf de pușcă din nitrat de potasiu provenit din alge marine. Iată cum: într-o zi senină, în timp ce excava alge pe vasul lui, care erau apoi depozitate în rezervoare mari, unde  le descompunea prin adăugarea unui anumit acid, a observat că, în urma descompunerii un fum violet se ridica din rezervoare, ce se depune apoi, în formă de cristale metalice și închise la culoare, pe pereții acestuia, în urma contactului cu pereții reci. Mostre din aceste cristale au ajuns la cercetătorul francez Joseph-Louis Gay Lussac și așa s-a descoperit acest nutrient atât de important nouă.

Deficitul de iod

Deficitul de iod este cauzat de aportul insuficient de iod din organism și este o problemă de sănătate ușor de prevenit, trebuie doar să fim conștienți de importanța acestuia în viața noastră.

Dar, ce cauzează deficitul de iod?

Deficitul de iod determină supraaglomerarea glandei tiroide, cunoscută sub numele de boală de gușă. Provoacă nanism și cretinism în cazuri extreme, dar și o serie de malfuncții ale glandei tiroide, de unde și o serie de probleme metabolice.

În jurul anilor 1920, o mulțime de țări au început să adauge iodatul de potasiu la sarea de masă pentru a reduce cazurile de gușă.

Trebuie însă să știm, că sarea iodată este doar una dintre soluțiile pentru prevenirea deficitului de iod. Luându-vă aportul zilnic de iod din alimente, este posibil să nu aveți nevoie de sare iodată, în cele mai multe cazuri în mod chimic. 

Deficitul de iod poate avea efecte nocive și asupra dezvoltării creierului în timpul copilăriei.

Ce este sarea neiodată?

Atât sarea iodată, cât și cea neiodată arată la fel, au același gust și au și aceeași consistență. Sarea neiodată este cea fără adaos de iod. Se compune din sodiu și clorură. 

Cu toate acestea, în sarea de masă neiodată, procesată, se adaugă o serie de aditivi și agenți antiaglomeranți, cum ar fi aluminosilicatul de sodiu, dioxidul de siliciu și carbonatul de magneziu. Deci, chiar dacă iodul nu este adăugat de data aceasta, se adaugă o serie de alți agenți, care sporesc gustul acesteia și îi prelungesc termenul de valabilitate pentru a putea fi inclusă în producție.

Mai mult, trebuie să fim foarte atenți la compușii chimici ale sării din comerț pentru că sarea iodată mai conține și alți agenți, antiaglomeranți și unele dextroze datorită faptului că iodatul de potasiu adăugat se evaporă foarte repede și produce și aglomerare. Acum că știm cam ce înseamnă sarea iodată și cea neiodată totuși neavând încă un răspuns afirmativ la ce ar trebui totuși să folosim, vă facem următoarele recomandări: folosiți doar sare provenită din sursă naturală luând în considerare și folosirea sării de Himalaya, sarea gemă provenită din saline, sarea kosher, sau sarea grunjoasă de mare, fără alte adaosuri.

Categories: Necatalogat